Miesięczne archiwum: Kwiecień 2015

kkkbk3

Mapa polskich śladów na Łotwie

„Polakom trzeba mówić o Inflantach, jako o ziemi nowo odkrytej, o której nawet w salonach literackich Warszawy mają tak niejasne pojęcie, jak o Borneo lub Sumatrze” – te słowa Feliksa Wrotnowskiego, mimo iż wypowiedziane w połowie XIX wieku, są wciąż aktualne. Dlatego stworzyliśmy Mapę polskich śladów na Łotwie, której celem jest pokazanie, że Łotwa jest nam o wiele bliższa niż się wydaje. Projekt jest w fazie tworzenia. Zapraszamy wszystkich do dodawania brakujących miejsc (także uzupełniania opisów). Obecnie na mapie jest blisko 50 punktów. Czytaj dalej

kkkbk2

Otwarcie KBK w maju?

Niestety potwierdziły się nasze obawy. Ekipa, która dokona remontu właściwego może wejść do Królestwa Bez Kresu dopiero na początku maja. Oznacza to, że ruszymy najwcześniej w drugiej połowie przyszłego miesiąca. Cóż, magiczne słowa – TANIO, DOBRZE, SZYBKO – nigdy nie występują razem, a zależy nam, by niezbędne prace wykonać w całym KBK. Stan murów jest kiepski. 2 lata bez ogrzewania zrobiły swoje… Czytaj dalej