95. rocznica wyzwolenia Dyneburga

Jutro mija 95. rocznica wyzwolenia przez Polaków Dyneburga. Z tej okazji na naszym kanale YouTube pojawił się kolejny film z cyklu „Kresowe kadry”.

Słobódka – tutaj w 1920 roku pochowano 237 poległych polskich żołnierzy poległych w walkach z bolszewikami. Tu gdzie dziś wznosi się betonowy krzyż, w okresie międzywojennym był polski cmentarz wojskowy, uroczyście otwarty w 1926 roku przez najwyższe władze Republiki Łotewskiej. Podczas okupacji sowieckiej został on zrównany z ziemią. Znajdujący się tu piasek wymieszany z kośćmi poległych legionistów wykorzystano do budowy drogi Dyneburg-Krasław.

22 listopada 1992 roku na miejscu cmentarza postawiono betonowy krzyż, który przypomina o ofierze krwi polskich żołnierzy poległych w walce o niepodległość Łotwy.