kkkbk3

Mapa polskich śladów na Łotwie

„Polakom trzeba mówić o Inflantach, jako o ziemi nowo odkrytej, o której nawet w salonach literackich Warszawy mają tak niejasne pojęcie, jak o Borneo lub Sumatrze” – te słowa Feliksa Wrotnowskiego, mimo iż wypowiedziane w połowie XIX wieku, są wciąż aktualne. Dlatego stworzyliśmy Mapę polskich śladów na Łotwie, której celem jest pokazanie, że Łotwa jest nam o wiele bliższa niż się wydaje. Projekt jest w fazie tworzenia. Zapraszamy wszystkich do dodawania brakujących miejsc (także uzupełniania opisów). Obecnie na mapie jest blisko 50 punktów.

Zależy nam, by przyciągnąć Polaków do kraju nad Dźwiną. Projekt Inflanty przeprowadzony w ubiegłym roku, uświadomił nam, że polskość w tamtych stronach umiera i jedynym czynnikiem, który może to zmienić jest zwiększenie obecności Polski i Polaków na Łotwie. Polecamy film podsumowujący projekt pt. „Kresy Kresów, czyli o tym jak ginie polskość”.