kkresów

Akcja #KresyKresów

Łotwa, czyli dawne Inflanty to kresy Kresów. Wciąż żyją tam Polacy. Wg łotewskiego spisu powszechnego z 2011 roku jest ich tam 44 tysiące. Niestety nad Wisłą wciąż „trzeba mówić o Inflantach, jako o ziemi nowo odkrytej, o której nawet w salonach literackich Warszawy mają tak niejasne pojęcie, jak o Borneo lub Sumatrze”. Cóż, słowa Feliksa Wrotnowskiego z połowy XIX wieku są wciąż aktualne.

Tego stanu rzeczy nie zmieni pojedyncza akcja. Zmienić to może jednak pospolite ruszenie, tak jak w przypadku Żołnierzy Wyklętych, którzy jeszcze 15 lat temu tkwili w niszy i mało kto o nich wiedział. Chcemy zrobić mały krok i wypromować hashtag #KresyKresów w odniesieniu do wszelkich tematów poświęconych Łotwie, żyjącej tam polskości oraz historii Inflant. Internet to siła. Kto wie, co z tego wyniknie…

Przygotowaliśmy też kilkadziesiąt zdjęć w tle na Facebooka i Twittera. Aby je pobrać w pełnej rozdzielczości (2400×888) należy kliknąć na zdjęcie prawym przyciskiem myszy i dać „zapisz obrazek jako”.

#Inflanty #KresyKresów #Krasław #Dźwina

#Inflanty #KresyKresów #Dyneburg #Dźwina