herbwee

Królestwo Bez Kresu

„Królestwo Bez Kresu” to pierwsza w Polsce „herberciarnia”. Stworzona w dawnych koszarach austro-węgierskich w Rzeszowie (Piłsudskiego 8-10). Jak sama nazwa wskazuje jest to miejsce poświęcone poezji Zbigniewa Herberta, w którym można napić się dobrej herbaty. Co jednak istotne – to projekt niekomercyjny. W „herberciarni” nie ma cennika. Lokal jest społeczny i utrzymuje się tylko z darowizn.

Postać patrona i jego twórczość to bardzo ważny aspekt przedsięwzięcia, wpływa bowiem znacząco na przestrzeń aranżowaną w klasycznym, starym stylu, pełną artefaktów z przeszłości. Wyznacza również kierunek działaniom, które krążą wokół takich tematów jak tradycja, historia, Kresy, podróże i sztuka. „Królestwo Bez Kresu” daje swoim bywalcom, głównie ludziom młodym, przestrzeń do realizacji własnych pomysłów. Równocześnie przekazuje wzorce, które można odnaleźć w poezji Herberta, zwłaszcza w „Przesłaniu Pana Cogito”. To właśnie z tego wiersza wywodzi się nazwa lokalu – „idź bo tylko tak będziesz przyjęty do grona (…) obrońców królestwa bez kresu”.

Więcej na FB: www.facebook.com/herberciarnia

Funkcjonowanie KBK można wesprzeć przelewając dowolną kwotę na konto:

16 1090 1740 0000 0001 2088 2593 (BZ WBK)
Tytułem: dar na cele statutowe herberciarnia

PayPal: fundacjatradycji@gmail.com