Fundacja

Fundacja Tradycji Miast i Wsi jest odpowiedzią na nadmiar pomysłów i skrajny deficyt środków. Chcemy wspierać ludzi z pasją, którym bliska jest tradycja Rzeczypospolitej – tej bez numerów, zamieszkiwanej przez różne narody, obejmującej tereny od Morza Bałtyckiego po Morze Czarne. Dalecy jednak jesteśmy od taniego rewizjonizmu. O ile powiększycie i polepszycie duszę Waszą, o tyle polepszycie prawa Wasze i powiększycie granice Wasze – pisał Mickiewicz. Nam chodzi o kulturę, o przywrócenie Polsce mocy oddziaływania na inne narody. Czas skończyć z grajdołkowym minimalizmem za 5 złotych!

Medice, cura te ipsum! (Lekarzu, ulecz samego siebie!) – zawoła ktoś. I słusznie zawoła. Bo obok kultury, ramię w ramię, musi iść edukacja, która wyrwie naród z nieświadomości własnego dziedzictwa. Do tego jednak sama pasja nie wystarczy. Potrzebne są środki, które cenną wiedzę pozwolą odpowiednio spopularyzować…

Cele statutowe Fundacji:

1) badanie i popularyzacja tradycji Rzeczypospolitej Obojga Narodów w kraju i zagranicą

2) promocja oraz ochrona europejskiego dziedzictwa kulturowego, a w szczególności wspólnego dziedzictwa Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Polski, Litwy, Łotwy, Estonii, Białorusi i Ukrainy

3) inicjowanie i wspieranie działań zmierzających do zbliżenia narodów i państw Europy Środkowo-Wschodniej

4) promocja kultury, w szczególności w zakresie promocji historii, muzyki, literatury, filozofii, teologii i myśli politycznej.

5) wspieranie edukacji, ze szczególnym uwzględnieniem edukacji historycznej

6) wspieranie rozwoju społeczeństwa obywatelskiego, wolontariatu i integracji międzypokoleniowej

7) upamiętnienie bohaterów, którzy zapisali się na kartach historii Polski i Europy, zwłaszcza walczących pod hasłem „za wolność naszą i waszą” oraz ofiar totalitaryzmów: nazistowskiego i komunistycznego.